19:49

Είναι ίσως η πρώτη φορά που θα γράψω κάτι στον τομέα αυτόν. Δεν προσπαθώ να πεισω κάνεναν.



















Γένεσις Κεφάλαιο Α
καὶ εἶπεν ὁ Θεός· ποιήσωμεν ἄνθρωπον κατ᾿ εἰκόνα ἡμετέραν καὶ καθ᾿ ὁμοίωσιν, καὶ ἀρχέτωσαν τῶν ἰχθύων τῆς θαλάσσης καὶ τῶν πετεινῶν τοῦ οὐρανοῦ καὶ τῶν κτηνῶν καὶ πάσης τῆς γῆς καὶ πάντων τῶν ἑρπετῶν τῶν ἑρπόντων ἐπὶ γῆς γῆς.
καὶ ἐποίησεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, κατ᾿ εἰκόνα Θεοῦ ἐποίησεν αὐτόν, ἄρσεν καὶ θῆλυ ἐποίησεν αὐτούς.

Και είπε ο Θεός
να φτιαξουμε τον άνθρωπο κατά δικιά μας εικόνα και ... και τον εποίησε κατ’ εικονα θεού , αρσενικό και θηλυκό τους εποίησε και[...]
Άρα ο Θεός έφτιαξε τον άνθρωπο μαζί με κάποιους άλλους; Άρα ο άνθρωπος δεν είναι "
προϊόν" μόνο του Θεού.
Ο Θεός(και οι άλλοι) έφτιαξε λοιπόν τον άνθρωπο. Όχι, έφτιαξε άσρεν και θήλυ. Έφτιαξε δύο άτομα, λοιπόν; Θεός είναι αυτός, κάτι θα ξέρει.
Μα που είναι το πλευρό; Μια στιγμούλα και θα έρθει και αυτό.

Κεφάλαιο Β
καὶ ἔπλασεν ὁ Θεὸς τὸν ἄνθρωπον, χοῦν ἀπὸ τῆς γῆς, καὶ ἐνεφύσησεν εἰς τὸ πρόσωπον αὐτοῦ πνοὴν ζωῆς, καὶ ἐγένετο ὁ ἄνθρωπος εἰς ψυχὴν ζῶσαν.


Μόνο τον Αδάμ έφτιαξε, από χώμα;

καὶ ἐνετείλατο Κύριος ὁ Θεὸς τῷ Ἀδὰμ λέγων· ἀπὸ παντὸς ξύλου τοῦ ἐν τῷ παραδείσῳ βαιαὐτὸνγῇ, ἀπὸ δὲ τοῦ ξύλου τοῦ γινώσκειν καλὸν καὶ πονηρόν, οὐ φάγεσθε ἀπ᾿ αὐτοῦ· ᾗ δ᾿ ἂν ἡμέρᾳ φάγητε ἀπ᾿ αὐτοῦ, θανάτῳ ἀποθανεῖσθε.Εδωσε δε εντολήν Κυριος ο Θεός στον Αδάμ λέγων· “από όλα τα καρποφόρα δένδρα που υπάρχουν στον παράδεισον, σας δίδω το δικαίωμα να τρώγετε.Από το δένδρον όμως της γνώσεως του καλού και κακού δεν πρέπει ποτέ να φάγετε από αυτό. Κατά δε την ημέραν κατά την οποίαν θα φάγετε από τον καρπόν του, θα χάσετε το δικαίωμα της αθανασίας, θα πεθάνετε”.
Τελικά περισσότεροι του ενός είναι. Στον πληθυντικό μιλάει ο Θεός… και μάλιστα στους πρωτόπλαστους.

Καὶ εἶπε Κύριος ὁ Θεός· οὐ καλὸν εἶναι τὸν ἄνθρωπον μόνον· ποιήσωμεν αὐτῷ βοηθὸν κατ᾿ αὐτόν.Πώς έμεινε μόνος ο Αδάμ, αφού έναν στίχο πριν έλεγε ο Θεός να μην φάνε από το δέντρο της γνώσεις γιατι θα πεθάνουν;

καὶ ἐκάλεσεν Ἀδὰμ ὀνόματα πᾶσι τοῖς κτήνεσι καὶ πᾶσι τοῖς πετεινοῖς τοῦ οὐρανοῦ καὶ πᾶσι τοῖς θηρίοις τοῦ ἀγροῦ· τῷ δὲ Ἀδὰμ οὐχ εὑρέθη βοηθὸς ὅμοιος αὐτῷ

Πάει το θήλυ....

καὶ ἐπέβαλεν ὁ Θεὸς ἔκστασιν ἐπὶ τὸν Ἀδάμ, καὶ ὕπνωσε· καὶ ἔλαβε μίαν τῶν πλευρῶν αὐτοῦ καὶ ἀνεπλήρωσε σάρκα ἀντ᾿ αὐτῆς. καὶ ᾠκοδόμησεν ὁ Θεὸς τὴν πλευράν, ἣν ἔλαβεν ἀπὸ τοῦ Ἀδάμ, εἰς γυναῖκα καὶ ἤγαγεν αὐτὴν πρὸς τὸν Ἀδάμ. ' καὶ εἶπεν Ἀδάμ· τοῦτο νῦν ὀστοῦν ἐκ τῶν ὀστέων μου καὶ σὰρξ ἐκ τῆς σαρκός μου· αὕτη κληθήσεται γυνή, ὅτι ἐκ τοῦ ἀνδρὸς αὐτῆς ἐλήφθη αὕτη.


Ώπα; Τι έγινε; Μα στην αρχή δεν έιχε φτιάξει δύο άτομα; Το άρσεν και το θήλυ; Τώρα φτιάχνει από τον Αδάμ,μια γυνή; Και πότε το θήλυ έγινε γυνή;
Να σχολιάσω το προφανές; Ε, ναι. Αν όντως έιχε κόψει ένα κομμάτι Αδάμ θα είχε φυσικά τα ανδρικά χρωμοσώματα... Καταλαβαίνουμε που πάει έτσι; Πως έγινε λοιπόν γυνή;

Μήπως κάτι έχει παραλυφθεί;
Μήπως κάποιοι στίχοι κόπηκαν λόγω 'ακαταλληλότητας';

Ας το ψάξω...
(Ψάχνω τώρα...)
Από την Ελληνική Wikipedia διαβάζουμε ότι:
Η Λίλιθ είναι μυθικός θηλυκός Μεσοποτάμιος νυχτερινός δαίμονας που σχετίζεται με τον άνεμο και πιστεύεται ότι βλάπτει τα παιδιά. Στο Ταλμούδ και το Μιδράς, η Λίλιθ εμφανίζεται σαν νυχτερινός δαίμονας. Σύμφωνα με κάποια απόκρυφα κείμενα της καθολικής εκκλησίας η Λίλιθ ήταν η πρωτόπλαστη γυναίκα (και φτιαχτηκε οπως ο Αδάμ απο χωμα ,οποτε ηταν ιση του) και όχι η Εύα. Οταν ο Αδάμ προσπαθησε να την καθυποταξει, η Λίλιθ προφερε το ιεροτερο απο τα ονοματα του θεου και υψωθηκε στον ουρανο. Ο Αδαμ παραπονεθηκε στον θεο που της εδωσε την επιλογη ή να υποταχθει στον Αδαμ ειτε να φυγει απο τον Κήπο της Εδέμ και πολλα απο τα παιδια που θα κανει να πεθαινουν. Η Λιλιθ, για να μπορεσει να εχει ελευθερη βουληση διαλεξε να εγκαταλείψει τον Κηπο της Εδέμ. Επειτα τη φυγη της ο Αδάμ νιωθωντας μοναξια παρακαλεσε το θεο που του εδωσε μια γυναικα πιο υποτακτικη, την Εύα.
Αναζητώντας να καλύψουμε το κενό του παραμυθιού μέσα στις μυστικές Γραφές, συναντάμε τον χαρακτήρα της Λίλιθ. Η ιστορία της θηλυκής ανθρώπινης παρουσίας δεν ξεκινά από την Εύα, αλλά από την Λίλιθ που υπήρξε το πρώτο δημιούργημα του Θεού για να συντροφεύσει τον Αδάμ, και όχι μετά την δημιουργία του Αδάμ, αλλά ταυτόχρονα.
Ο Θεός είχε ήδη δημιουργήσει όλα τα ζωντανά πλάσματα της Γης διαχωρισμένα σε αρσενικά και θηλυκά και το ανθρώπινο είδος δεν θα αποτελούσε εξαίρεση. Έτσι, το επιστέγασμα της μεγαλειώδους δημιουργίας Του ήταν το ανθρώπινο ζεύγος: Ο Αδάμ και η Λίλιθ, που δημιουργήθηκε ταυτόχρονα.
Το όνομά της κατά πάσα πιθανότητα προέρχεται από την Σουμεριανή Λιλλάκε και σημαίνει (σε ελεύθερη μετάφραση) «η Θεϊκή Γυναίκα»
Δεν είπα πως δέχομαι όλες αυτές τις αναλύσεις, αλλά δεν "δένει" την ιστορία της Γένεσης;
Δεν είναι ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στο πρώτο και στο δεύτερο κεφάλαιο;

Όπως και να έχει, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν. Είναι απλώς οι εύλογες ερωτήσεις και απαντήσεις κάποιου που διαβάζει την Παλαιά Διαθήκη. Γιατί για να απορρίψεις ή για να αποδεχτείς κάτι-από μια πρόταση για εργασία μέχρι μια θρησκεία-πρέπει να έχεις κάνει την μελέτη σου πρώτα.
Και, όχι, δεν είμαι Άθεη. Είμαι Άθρησκη.

Φιλιαααα :)

You Might Also Like

0 comments