20:21


Ωραία ξεκινήσαμε !
Τι ακριβώς να πω για την Ελληνική Παιδεία; Τα λόγια είναι περιττα...
Πάω Β Λυκείου και βιώνω την παρακμή, το μαρασμό του θεσμού του σχολείου. Από τα κτήρια που ριμάζουν μέχρι τους καθηγητές που έχουν ριζώσει και αδιαφορούν...
Η ραγδαία ανάπτυξη της παραπαιδείας μας έχει κάνει αδιάφορους για αυτό που προσφέρεται δωρεάν. Σσυνδέσαμε το δωρεάν με το άχρηστο. Και ριμάζουμε. Τα φροντηστήρια τα τσεπώνουν χοντρά-ας μου επιτραπεί η έκφραση-και οι γονείς αναγκάζονται να κόβουν ακόμα και από τις βασικές ανάγκες "για να σπουδάσει το παιδί!". Κανείς, όμως, δε σκέφτεται να αναβαθμίσει το σχολείο, τα βιβλία, το μάθημα ώστε να το κάνουν να "δουλέψει".
Αλλά βέβαια, για να γίνουν όλα αυτά, απαιτείται μια χώρα που να βασίζεται στα δικά της πόδια και όχι σε ετοιμόροπες πατερίτσες.
Τι σημαίνει, όμως, παιδεία; Σωστή εκπαίδευση;
Η λέξη εκπαίδευση προέρχεται απο το παιδεύω που σημαίνει μαθαίνω, κατανοώ βαθύτατα έτσι ώστε να είμαι σε θέση να αναπτύξω τη γνώμη μου σε μια συζήτηση και να είμαι σίγουρος πως πατάω σε ακέραιες βάσεις.
Τι σημαίνει εκπαίδευση;
Σύμφωνα με τον Ντυρκέμ, η εκπαίδευση ορίζεται ως η δράση που κατευθύνεται από τις γενιές των ενηλίκων στις γενιές εκείνες που δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμες για την κοινωνική ζωή.
Σύμφωνα με τον Ζαν Πιαζε, «Η εκπαίδευση συνίσταται στη διαμόρφωση δημιουργών, ακόμη κι αν δεν υπάρξουν πολλοί, ακόμη κι αν οι δημιουργίες του ενός είναι μικρότερες του άλλου. Χρειάζεται η διαμόρφωση εφευρετών, ανακαινιστών, όχι κομφορμιστών».
Στο βιβλίο του Τσαούση «Λεξικό της κοινωνιολογίας της εκπαίδευσης» συναντάμε τον παρακάτω ορισμό: «Εκπαίδευση είναι μορφή εξειδικευμένης κοινωνικοποίησης που ασκείται κατά κανόνα από φορείς που βρίσκονται έξω από την οικογένεια και έχει ως περιεχόμενό της την μετάδοση γνώσεων, δεξιοτήτων και μορφών ενέργειας ή συμπεριφοράς (εντός ειδικών ιδρυμάτων).
Η εκπαίδευση, με τη στενή της σημασία και όπως αυτή χρησιμοποιείται σήμερα στην επιστήμη της παιδαγωγικής, σημαίνει τη συστηματική και την οργανωμένη διαδικασία της αγωγής και της μάθησης, που αφενός προγραμματίζεται από την πολιτεία ή από οποιονδήποτε άλλο φορέα, δημόσιο ή ιδιωτικό, αφετέρου υλοποιείται από τους φορείς αυτούς. Επειδή όμως η εκπαίδευση είναι ένα δημόσιο αγαθό, γι' αυτό την εποπτεία και την ευθύνη για την υλοποίησή της την έχει, και οφείλει να την έχει, εξολοκλήρου η Πολιτεία. Ναι, αυτή η πολιτεία που έχει καταρεύσει.
Αυτή η πολιτεία που έχει ακρωτηριάσει τους ίδιους της τους θεσμούς και εξωθεί τα παιδιά της στην... εγκατάληψή της...

Αυτοί οι προβληματισμοί ήρθαν στο μυαλό μου σήμερα, που για έναν αστείο λόγο, ειπώθηκε η αλήθεια για την παρακμή της παιδείας και την ακμή της παραπαιδείας...
...........




To άρθρο αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog  “Άρωμα Έρωτα” . Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής. Copyright  Άρωμα Έρωτα ® All rights reserved

You Might Also Like

0 comments