18:30

Είχαμε μια ερώτηση στην ιστορία... -να'ναι καλά- που με δυσκόλεψε... Βασικά, γιατί εμείς,Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ, δεν έχει δει κάτι τέτοιο... Αυτό που βλέπουμε είναι παρακμή... Και βασικά.... από την ερώτηση, ε, το αντίθετο.. 


Ποια τα χαρακτηριστικά του καθολικού ανθρώπου;

    Ο καθολικός άνθρωπος συνδέθηκε με τις φωτεινές περιόδους της ανθρωπότητας. Ήταν το πορτρέτο του μορφωμένου ανθρώπου που αναδείχτηκε σε εποχές διαφωτισμού, σε εποχές ακτινοβολίας των γραμμάτων και των τεχνών. Γεννήθηκε την εποχή της Αναγέννησης, αλλά η εικόνα του επεκτάθηκε προς το παρελθόν για να συμπεριλάβει όλες τις μεγάλες μορφές της ανθρωπότητας.  Αναδύθηκε από την υπεροχή της μορφωτικής κουλτούρας που άνοιγε φωτεινούς ορίζοντες στο μέλλον των κοινωνιών, συνδέθηκε με την πολυμάθεια και με την ευρύτητα της γνώσης που μπορούν να δώσουν περιεχόμενο και νόημα στην ίδια τη ζωή.
    Εξέφραζε τον ολοκληρωμένο πνευματικά άνθρωπο, με φιλελεύθερο, δημιουργικό και ερευνητικό πνεύμα, που είχε συγκροτημένη άποψη για τα ζητήματα της επιστήμης αλλά και γενικότερα για τα ζητήματα του πολιτισμού. Είναι ο άνθρωπος με το ανήσυχο πνεύμα και την κριτική σκέψη που μπορεί να έχει ουσιαστική άποψη για το κοινωνικό γίγνεσθαι, εφόσον κατέχει πολλαπλά ερμηνευτικά εργαλεία, αφού η ερευνητική ματιά είναι συστατικό στοιχείο της ύπαρξής του. Διακρίνεται από οξυδέρκεια ενώ είναι γνώστης πολλών ξένων γλωσσών, με κυριότερες τα Ελληνικά και τα Λατινικά, ώστε να μπορέσει να μελετά τον αρχαίο πολιτισμό όχι μόνο σε θεωρητικό αλλά και πρακτικό επίπεδο με στόχο την εφαρμογή των αξιών στον κόσμο του.
   Ο καθολικός άνθρωπος τοποθετεί το ανθρώπινο ον ως κεντρική αξία και απασχόληση, έτσι ώστε τίποτα δεν είναι πάνω από το ανθρώπινο ον και κανένα ανθρώπινο ον δεν είναι πάνω από ένα άλλο. Έτσι η ψυχική του διάσταση χαρακτηρίζεται από ευγένεια και σοβαρότητα ενώ ταυτόχρονα εκτιμάται ως «ανρώπινος» και πνευματώδης. Είναι ένας άνθρωπος πολυδιάστατος, φιλοπερίεργος και κυρίως πρόθυμος για να ασχοληθεί με κάθε αντικείμενο της τέχνης και της επιστήμης. Επίσης, έχει πλήρη επίγνωση πως  έχει την ευθύνη της ζωής του και πως είναι αυτός που ορίζει την πορεία της.
   Ο καθολικός άνθρωπος, πέρα από την ανάπτυξη και διεύρυνση των πνευματικών του οριζόντων, ενδιαφερόταν και για τη σωματική του παίδευση ώστε να είναι σε θέση να χειριστεί όπλα και να αποκρούσει τυχόν εχθρούς. Ασχολούνταν με τις αθλητικές δραστηριότητες όπως η λιθοβολία και το τρέξιμο για να μπορέσει να επιτύχει τους στόχους του. Γνωρίζει πως παράλληλα με την «προώθηση» της πνευματικής καλλιέργειας, δεν πρέπει να παραμελλεί το σώμα του ενώ ταυτόχρονα διδάσκεται την ευγενή άμιλλα,την πειθαρχία και την αποφασιστικότητα.
  Καθολικός άνθρωπος, είναι ο χαρακτηρισμός ενός ανθρώπου που συμπύκνωνε όλα τα ιδανικά της εποχής της Αναγέννησης: ερευνητικό και κριτικό πνεύμα, υψηλούς στόχους και σθεναρότητα σώματος. Ο όρος αναφέρεται στο εύρος ή την επιθυμητή "καθολικότητα" της πολυμάθειας που μπορούσε να αποκτήσει κανείς. Ο συνδυασμός θεωρίας και πράξης ήταν γενικά ένα από τα αιτήματα του ανθρωπισμού, και οδήγησε στο αναγεννησιακό ιδεώδες του homo universale, του ανθρώπου με πολύπλευρη μόρφωση, ισχυρές ηθικές αρχές και απολύτως εκλεπτυσμένους τρόπους.


Μακάρι να είναι εντάξει... Εμένα πάντως μου αρέσει :)
You gotta believe in yourself, because if you don't, who will? So, have a little faith... on you!

To άρθρο αυτό είναι πνευματική ιδιοκτησία του blog  “Άρωμα Έρωτα” . Απαγορεύεται η αντιγραφή, η δημοσίευση, η αναπαραγωγή ή η μετάδοση του, από οποιονδήποτε και με οποιοδήποτε μέσο χωρίς την αναγραφή της πηγής. Copyright  Άρωμα Έρωτα® All rights reserved

You Might Also Like

0 comments